Artist Name
The Beach Boys
web link web link web link web link web link
heart icon (1 users)
artist logo

Members
members icon 4 Male

Origin
flag Hawthorne, California, USA

Genre
genre icon Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
mood icon Relaxed

Born

born icon 1961

Active
calendar icon 1961 to Present...

Cutout
artist cutout

Current Record Label

artist logoAlternate Name
Beach Boys

heart icon Most Loved Tracks
5 users heart off The Beach Boys - God Only Knows
4 users heart off The Beach Boys - Good Vibrations
4 users heart off The Beach Boys - Wouldn't It Be Nice
4 users heart off The Beach Boys - Sloop John B
3 users heart off The Beach Boys - Sloop John B


youtube icon Music Video Links
youtube thumb
Good Vibrations
youtube thumb
Wouldn't It Be Nice?Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon
The Beach Boys er en pop/rock-gruppe fra Hawthorne, California. Gruppen er kjent som et av de mest innflytelsesrike bandene i den moderne populærmusikkens historie.

The Beach Boys ble dannet av Brian Wilson i 1961. Med i bandet var hans to brødre Carl og Dennis Wilson, fetteren Mike Love og en skolevenn av Brian Wilson ved navn Alan Jardine. I en kort periode ble Jardine byttet ut med David Marks, men Jardine var tilbake i bandet tidsnok til å være med på debut-albumet Surfin' Safari (1962).

De neste tre årene ga The Beach Boys ut tre album i året, som alle gjorde det bra på hitlistene. The Beatles opplevde også sitt gjennombrudd på denne tiden, og fra 1964 ble den britiske gruppen ansett som The Beach Boys' sterkeste konkurrent. Konkurransen gjorde at begge bandene utviklet seg hurtig. Særlig Brian Wilson kom til å bli en dyktig komponist og produsent i studio, noe som førte til at sangene til The Beach Boys ble mer kompliserte.

I noen måneder i 1965 måtte Brian ta en pause fra bandet, fordi han slet med mentale og narkotiske problemer. Han ble da en periode erstattet på konsertene med Glen Campbell, før Bruce Johnston tok over, slik at Brian Wilson kunne fokusere på låtskriving. I 1966 kom albumet Pet Sounds, som har blitt stående som et av bandets aller beste album og hvor «Wouldn't It Be Nice» og «God Only Knows» var to av hitene. Tidligere ville ingen amerikanske radiostasjoner spille sanger som nevnte Gud i tittelen, men The Beach Boys var blant de første til å gi ut en slik sang og få den spilt på radio.

Like etter utgivelsen av Pet Sounds kom Brian Wilson i kontakt med Van Dyke Parks, en komponist, arrangør, produsent, musiker, sanger og skuespiller som skulle hjelpe The Beach Boys med deres neste album. Albumet skulle ha tittelen Smile, men etter hvert oppsto det uenigheter innen bandet, hovedsakelig mellom Mike Love og de to låtskriverene. Love mente at det nye albumet ble alt for komplisert og i tillegg ville være umulig å spille live. Da han krevde at Parks skulle forklare hva teksten i «Cabinessence» betød («Over and over the crow cries uncover the cornfield), skal det ha oppstått så store krangler at Parks kuttet kontakten med bandet og Brian.

Presset på Brian økte, og det gjorde også narkotikainntaket hans. Han brukte stadig mer amfetamin og marihuana. Han hadde også uenigheter med plateselskapet Capitol Records, og han nektet å dra i militæret. Kombinasjonen av hans mentale helse og presset fra plateselskap og fans førte til at han ikke klarte å fullføre albumet. Smile ble lagt på hylla, og i stedet ga The Beach Boys ut et album de kalte Smiley Smile året etter. Dette fikk en jevnt over dårlig mottakelse blant presse og publikum. Noen få mente det var blant 1960-tallets perler, mens de fleste tilhengerne var skuffet over resultatet.

Smiley Smile ble slutten på The Beach Boys med Brian Wilson som frontfigur. Han fikk sitt første barn i 1969. Han var skuffet over fiaskoen til Smiley Smile. I samme periode startet han med kokain, og livet hans tok en drastisk vri. Resten av bandet ble nå hovedskaperne av gruppens nye materiale, og Brian ytet nesten ingenting. Deres neste singel, «Break Away», ble også en flopp. Brian lå nå for det meste hjemme og sov, overspiste og brukte dop, og hans små bidrag besto av ikke utgitt materiale fra Smile.

Carl Wilson hadde kommet i kontakt med det sørafrikanske bandet The Flames, som ble oppløst i 1970. Han inviterte Ricky Fataar og Blondie Chaplin til å hjelpe til med The Beach Boys' neste album, Carl and the Passions - «So Tough». De to sa ja og bidro både med sang og gitarspill, i tillegg til sangene «Here She Comes» og «Hold On Dear Brother», som var skrevet av dem alene. På det neste albumet, Holland, hjalp de også til, og hiten «Sail On, Sailor» hadde Blondie Chaplin som hovedvokalist. De to hjalp også Mike Love med sangen «Leaving This Town». Fataar og Chaplin hjalp ikke bare til i studio, de deltok også på turneene og spilte inn konsertalbumet The Beach Boys in Concert.

Fem år gikk uten at Brian Wilson endret livsstil, og familien fikk i 1975 ansatt en terapeut, Eugene Landy, til å hjelpe ham. Året etter begynte livet hans å endre seg, nytt materiale ble skrevet og han viste seg oftere på konserter. Slik holdt de må på i seks år, før Brian nådde bunnen igjen. Kokaininntakene var større enn tidligere, og han veide rundt 140 kg. Landy ble nok en gang hyret inn, og nå forsøkte de å sparke Brian ut av bandet og isolere ham fra familien. Han ble flyttet til Hawaii under oppsyn av Landy. Her fikk han et treningsprogram og gikk på streng diett.

I 1985 ble Brian Wilson gjenforent med gruppen under Live Aid, og han deltok aktivt i innspillingen av et album med bandkameratene. Det var nå 18 år (og 13 album) som skilte det nye albumet fra Smiley Smile. Albumet fikk navnet The Beach Boys. Det ble det første albumet deres som ble gitt ut på CD. Det ble helt greit mottatt av publikum, men Sony Music (den gang CBS Records) valgte likevel å la være å skrive ny kontrakt med bandet.

Senere skrev de kontrakt med Capitol Records, og i 1989 kom albumet Still Cruisin', etterfulgt av Summer in Paradise i 1992 og Stars and Stripes Vol. 1 i 1996.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
artist clearart


Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by manfeed
26th Jan 2022

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon