Artist Name
Blur
web link web link web link web link web link web link web link
heart icon (5 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 100%

Members
members icon 4 Male

Origin
flag London, England

Genre
genre icon Alternative Rock

Style
style icon Britpop

Mood
mood icon Poignant

Born

born icon 1988

Active
calendar icon 1988 to Present...

Cutout
artist cutout

Current Record Label

artist logo


heart icon Most Loved Tracks
5 users heart off Blur - Parklife
5 users heart off Blur - Song 2
4 users heart off Blur - Girls & Boys
4 users heart off Blur - Coffee & TV
4 users heart off Blur - Beetlebum


youtube icon Music Video Links
youtube thumb
Stereotypes
youtube thumb
She's So High
youtube thumb
Chemical World
youtube thumb
Beetlebum
youtube thumb
Song 2
youtube thumb
End of a Century
youtube thumb
To the End
youtube thumb
Bang
youtube thumb
No Distance Left to RunArtist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon
Blur is een Engelse rockband. De groep is een van de bekendste britpopbands en zorgde samen met zijn grote rivaal Oasis halverwege de jaren negentig voor het succes van dit genre. In tegenstelling tot het working class-imago van Oasis, leken de leden van Blur rechtstreeks uit de kunstacademie te zijn weggelopen. De band werd opgericht door jeugdvrienden Damon Albarn en Graham Coxon. Blur begon zijn carrière in Londen onder de naam Circus. Later werd deze naam veranderd in Seymour, naar een personage uit het werk van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger. Toen de groep een platencontract kreeg, vroeg de platenfirma de naam te veranderen naar iets dat beter in de mond lag. Een van de suggesties was Blur.
In 1991 scoorde Blur enkele hitjes met She's So High en There's No Other Way, en verscheen hun debuut Leisure. Daarna ging het wat minder met Blur, mede door een slecht management, een geflopte single en drankmisbruik. In 1993 sloeg Blur echter terug met Modern Life Is Rubbish, dat werd geproduceerd door Stephen Street (tevens producer van The Smiths). Dit album werd door pers en publiek lovend onthaald, maar de band scoorde pas echt in 1994 met het platina album Parklife. Met de hitsingles Parklife en Girls & Boys braken ze ook Europees door.
In die periode stonden ze volop in de schijnwerpers, en hun vete met "rivaliserende" groep Oasis werd in de (Britse) boulevardpers breed uitgesmeerd. Het kwam tot een clash der titanen: in 1995 brachten beide groepen - op dat moment de grootste van Groot-Brittannië - in hetzelfde weekend hun nieuwe singles uit. Blurs Country House won het van Oasis' Roll With It, en stond die week op 1 in de hitlijsten. De overwinning was echter slechts tijdelijk en liet een wrang gevoel na; Oasis werd uiteindelijk de grootste en populairste groep en de verkoop van hun cd What's the story (Morning Glory) overschaduwde het matige succes van Blurs The Great Escape. Ook de Britse pers was eerder lauw over die pretentieus en wisselvallig genoemde LP.
In 1997 kwam Blur met een heel ander geluid; rauwer en ruiger. Van hun titelloze album werd vooral Song 2 (het woohoo-liedje) een veel gedraaid - en later ook veel gecoverd - nummer, waarmee ze ook in de Verenigde Staten uiteindelijk een hit scoorden.
Op 13 (genoemd naar de studio waar de opnames plaatsvonden) uit 1999 sloeg de groep nogmaals een totaal andere weg in. Het meer experimentele album werd geproduceerd door William Orbit.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
artist clearart


Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments
seperator line

transparent iconcomment icon zag says: 1 year ago
Classic 90's britpop


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by prettyomar
16th Jul 2023

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon