Artist Name
Kinderen voor Kinderen

heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Members
members icon 1 Mixed

Origin
flag Hilversum, NL

Genre
genre icon Pop

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1978

Active
calendar icon 1978 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Kinderen voor Kinderen - Ik heb zo waanzinnig gedroomd
2 users heart off Kinderen voor Kinderen - De Kerstezel
2 users heart off Kinderen voor Kinderen - De Kerstezel


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Kinderen voor Kinderen is een kinderkoor van de Nederlandse omroep VARA, dat sinds 1980 jaarlijks een album uitbrengt met nieuwe kinderliedjes. Deze liedjes worden tevens in november door de VARA op TV gepresenteerd in een op het album gebaseerde tv-show en sinds 2012 als een live-concert dat door de VARA wordt uitgezonden en op DVD wordt uitgebracht.

Geschiedenis

Het idee van een kinderkoor was al aanwezig in 1948 met De Jonge Flierefluiters. In 1973 werd het koor opgeheven, maar er was toentertijd bij de VARA geen alternatief. In 1978 werd de omroep geattendeerd door Mike Burstyn op een Israëlisch kindersongfestival dat daar al acht jaar op tv te zien was. Het bleek te gaan om een festival waarin kinderliedjes werden gezongen met thema's die aangedragen werden door kinderen. Het festival was een groot succes, mede door dat kijkers mochten stemmen op hun winnaar en er jaarlijks 100.000 lp's verkocht werden. Dit festival ging als basis staan voor het Nederlandse kindersongfestival.

In 1978 besloot programmamaakster Flory Anstadt, nadat ze gegrepen was door het Israëlische programma om een kinderkoor op te richten. Ze had al eerder in het kinderspelprogramma 't Spant erom kinderen aan het zingen gekregen. De VARA weifelde eerst, maar zag er potentie in om met het kinderzangkoor de VARA-speelgoedactie op weg te helpen en om geld in te zamelen voor de speelgoedactie. De VARA-speelgoedactie was een project waarmee speelgoed gekocht werd voor kinderen in ziekenhuizen en in de derde wereld. In 1979 werd Kinderen voor Kinderen geboren met een oproep aan alle Nederlandse basisscholen om kinderen uit de hoogste klassen onderwerpen voor liedjes te laten aandragen. Verschillende onderwerpen kwamen meerdere keren terug waaronder eenzaamheid, verliefdheid, beugels en jeugdpuistjes. Maar ook met onrecht, oorlog, echtscheiding en discriminatie hielden kinderen zich bezig. Tekstschrijvers zoals Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Herman Pieter de Boer en Henk Westbroek en de componisten Henk Westrus, Harry Bannink en Tonny Eyk maakten met deze onderwerpen de allereerste liedjes voor het koor. Het koor trad op 5 december 1980 op televisie voor het eerst op en bracht kort daarna een album uit met liedjes, gezongen door kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Het koor was een succes. Het verkoopalbum met de singel 'Ik heb zo waanzinnig gedroomd', stond negentien weken lang hoog op de verkooplijsten. Daarop werd er besloten om voortaan ieder jaar in november een album uit te brengen. De producenten twijfelden echter wel eerst of de problematiek een nadruk kon krijgen in een kinderkoor. Echter in het openingslied klonk er een toon die gedurende tien jaar steeds sterker werd.[1]

Bij de presentatie op televisie van de delen 1 t/m 5 werden alle liedjes live vanuit het theater gezongen, op deel 6 t/m deel 15 werd een andere formule toegepast, waarbij alle liedjes werden opgevoerd binnen één bepaalde context, die daardoor veel van een musical weghad. Vanaf deel 16 worden de liedjes weer op de oorspronkelijke manier gepresenteerd, met uitzondering van deel 19, die weer in een verhaalvorm was gegoten.

In 1991 werd de speelgoedactie afgeschaft. Slechts de naam van het kinderkoor herinnert nog aan het oorspronkelijke doel. Ook de standaardtekst van de tune, die oorspronkelijk over de ongelijke verdeling van de welvaart tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond ging, is inmiddels gewijzigd. Veel van de thema's uit de eerste delen van KvK zijn inmiddels verschillende keren hergebruikt.

Het koor heeft 25 jaar onder leiding gestaan van dirigent Majel Lustenhouwer, die voor deze prestatie in 2006 tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. Hij werd in 2005 opgevolgd door Babette Labeij. Zij werd in 2010 vervangen door Jorge Verkroost. De muzikale begeleiding zowel voor de opnames als voor de live-shows stond in de beginjaren onder leiding van Henk Westrus. Daarnaast heeft hij de muziek van verschillende nummers in deze jaren geschreven. De bekendste daarvan is de titelsong Kinderen voor Kinderen. De tekst daarbij werd geschreven door Jack Gadellaa. Sinds 2005 is de tekst van de tune verwerkt door Anne-Marie Verbaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de deelnemende kinderen uit het hele land kwamen. Uit praktische overwegingen en wegens regulering door de kinderarbeidsinspectie moesten de kinderen die als zangers werden geworven echter op beperkte afstand van de opnamestudio's wonen. Dit leidde ertoe dat de liedjes werden gezongen met de typische Gooise uitspraak van de letter r. Deze r wordt voor medeklinkers en aan het eind van een woord niet gerold. Kritiek op dit accent beantwoordde het koor zelf met het liedje Herbergier Gerstebier.

Sinds een aantal jaren komen de kinderen weer uit het hele land, en krijgen de kinderen spraakoefeningen om de Gooise uitspraak van de letter r af te leren. Dat dit geen standaard regel is bewijst het themanummer Klaar Voor De Start uit 2013. De woorden Klaar Voor Start en Hart komen hier veelvuldig in voor, en één van de deelnemende zangeresjes heeft een onvervalste Gooise r.

Tussen 1989 en 1992 werd eveneens het Kinderen voor Kinderen festival georganiseerd als samenwerking tussen de VARA en BRT als wedstrijd tussen Vlaamse en Nederlandse kinderkoren.

In 2012 en 2013 werd vanaf begin oktober de Kinderen voor Kinderen Juf & Meester Battle georganiseerd. Hierin streden acht meesters en juffen van scholen uit het hele land in vijf afleveringen om een optreden tijdens het concert van Kinderen voor Kinderen in november. Het Kinderen voor Kinderen Songfestival hield in april 2013 op te bestaan.

In 2014 bestaat Kinderen voor Kinderen 35 jaar. In dit jubileumjaar staan twee tv-programma's, de musical Waanzinnig gedroomd en op 12 oktober een show in Carré gepland.
Terugkerende thema's

De ideeën voor de liedjes worden in het algemeen aangedragen door kinderen die een brief schrijven. Bekende tekstschrijvers maken aan de hand hiervan een liedje. Enkele tekstschrijvers/componisten zijn: Harry Bannink, Willem Wilmink, Herman Pieter de Boer, Jan Boerstoel, Claudia de Breij, Tonny Eyk, Fluitsma & Van Tijn, Fred Jenner, Jack Gadellaa, Hans van Hemert, Harrie Jekkers, Robert Long, Thijs de Melker, Paula Patricio, Henk Temming, Henk Westbroek en Ivo de Wijs.

Het goede doel staat af en toe nog centraal bij Kinderen voor Kinderen. Zoals in 2001 met de single Morgen is een droom en in begin 2005 werd de originele tune uit 1980 herschreven voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. In de zomer van 2005 kwam er een single uit voor Novib genaamd Het begin van het einde. In 2008 werd er een liedje Wat kan ik doen geschreven speciaal voor War Child. En in 2009 werd het liedje Ouders gevraagd geschreven om aandacht te vragen voor pleegouders. In 2012 kwam de single Hallo wereld uit voor de kinderboekenweek. Voor de Kinderboekenweek van 2013 kwam de single Klaar voor de start uit.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by staner
05th Feb 2017

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon