Artist Name
The New Shining
web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
4

Origin
flag ---

Genre
genre icon Acoustic

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 2006

Active
calendar icon 2006 to Present...

Cutout
transparent

Alternate Name
TNS

heart icon Most Loved Tracks
3 users heart off The New Shining - Temptation


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
‘Like an eagle arise, wake up your dreams and fly’

‘Wake Up Your Dreams’ is de titel van het nieuwe album van The New Shining. Het is een perfecte fusie geworden tussen de twee kanten die we zo goed kennen van de band: de akoestische intimiteit van ‘Stripped’ en de heavy rock van eerdere releases, dit keer aangevuld met een vleugje Cash. Het is een album over je eigen plan trekken, alles uit het leven halen, en vol te gaan voor je passies en dromen.

Het vorige TNS-album ‘Stripped’ (als dubbelaar verkrijgbaar met ‘Full Circle’) werd alom geprezen; het veroverde de 2e plek in de top 30 van beste releases op Radio 2, één plek boven Paul McCartney, en 3FM riep het uit tot ‘album van de week’. Single ‘Can’t Make Up My Mind’ groeide uit tot een echte radio-hit, stond 4 maanden op high rotation op diverse landelijke radiostations, en kwam binnen in de prestigieuze Top 2000. In januari 2013 kreeg The New Shining maar liefst 3 Edison nominaties; voor Beste Nieuwkomer, Beste Album en Beste Song. Ook werd de band genomineerd voor twee 3FM Awards: voor Beste Single en voor een 3FM Serious Talent Award. The New Shining verzilverde het succes met vele liveoptredens, o.a. op Concert At Sea en het Songbird Festival, een uitverkochte clubtour en een 3FM Serious Talent tour met Mattanja Joy Bradley.

Je zou denken dat het schrijven van een opvolger van zo’n succesvol album lastig zou blijken. Niet voor frontman Nax. Voor hem was het slechts een kwestie van doorschrijven, zoals altijd, vanuit zijn hart. Van de 60 liedjes die hij schreef, belandden er uiteindelijk 12 op het album. In studio The Grien Room in Friesland werden de nummers uitgewerkt met bassist Arjan ‘R’ Nijman, gitarist Evert Zeevalkink en drummer Roel van der Sluis, en kreeg het album haar vaste vorm. Het feit dat The New Shining, ooit begonnen als trio, nu als kwartet door het leven gaat, bleek vele voordelen te bieden, zowel live als in de studio. “Nu we een kwartet zijn kunnen we veel meer details toevoegen. Evert is van de soundscapes. Ik heb maar één akoestische gitaar en ben daardoor beperkt in mijn mogelijkheden. Zijn soundscapes fungeren als bedje voor mijn partijen. Hierdoor ben ik vrijer in wat ik kan doen. We klinken nu veel meer als een eenheid. Al vertelt ‘Wake Up Your Dreams’ ook dit keer weer mijn verhaal.”

Was het vorige album vooral een terugblik op het verleden, op ‘Wake Up Your Dreams’ kijkt Nax met veel vertrouwen naar de toekomst. “Op die plaat moest ik een hele hoop kwijt. Het was een zware, emotionele plaat, waarop ik veel van me heb afgeschreven. ‘Wake Up Your Dreams’ is veel positiever en energieker.” Door de openhartige interviews die hij gaf over zijn onverwerkte zelfmoordpoging – en de daaruit volgende keuze om te gaan voor zíjn droom, namelijk het schrijven en maken van muziek - ontving de zanger veel mails en brieven van mensen die zich in zijn verhaal herkennen. Dat spoorde hem aan om er ook nu weer zoveel mogelijk uit te halen. “Met deze plaat dacht ik echt: ik lééf. Ik voel me lekker, ik schrijf muziek en ben in de positie om mensen te helpen.” De titel is in dat opzicht veelzeggend. Als je niks meer te verliezen hebt, ga dan vol en met alles wat je hebt voor je droom.

De titel heeft ook een letterlijke betekenis: veel liedjes zijn ontstaan in dromen, aldus Nax. “Ik droom veel liedjes. De ene keer een sfeer, dan weer een tekst of een heel liedje. Wat ik doorkrijg in mijn droom, vertaal ik. De kunst is om niet wakker te worden, maar wel bewust genoeg te zijn om het knopje Opnemen in te drukken en iets in te zingen of te spreken. De volgende dag kijk ik wat ik die nacht heb gevangen.”

Op ‘Wake Up Your Dreams’ is veel ruimte voor het experiment en het gebruik van minder voor de hand liggende instrumentatie. Zo wordt ‘We Are The Ones’ gedomineerd door een Mariachi-achtige trompet-sectie, en ook op ‘Is This How It Ends’ zijn blazers te horen, met dank aan Caro Emerald’s vaste blazerssectie Special Request Horns. Ook zijn er strijkers van Frank van Essen en percussie in de vorm van alles wat in de studio voor handen was, van gitaarkoffers tot nietmachines en stoelen. Daarnaast akoestische instrumenten als mandoline, banjo, lapsteel en slide gitaar, die het geheel een Southern feel geven. “Ik hou enorm van het soort muziek die je hoort in films als Django Unchained en Lawless. Dat trekt me onwijs aan. En ik heb ook een behoorlijke tik meegekregen van Johnny Cash, zeker van zijn American Recordings. Wat ik zo mooi vind aan Cash: de liedjes zijn klein, simpel en eerlijk, maar komen zó binnen.”

Met ‘Wake Up Your Dreams’ heeft The New Shining een geheel eigen niche gecreëerd waarmee ze zich onderscheiden binnen het huidige muzieklandschap. Alles klopt nu: de stijl, de sound, de bandsamenstelling. Jaren van hard werken en doorzetten heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icontransparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by pdj1979
21st Dec 2013

Socials
social icon transparent icon

Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon