Artist Name
Greg Lake
web link web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
members icon 1 Male

Origin
flag Bournemouth, UK

Genre
genre icon Progressive Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1947

Active
calendar icon ---dead icon 2016

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Greg Lake - Lucky Man
4 users heart off Greg Lake - Lucky Man
4 users heart off Greg Lake - Parisienne Walkways
4 users heart off Greg Lake - Parisienne Walkways
4 users heart off Greg Lake - Nuclear Attack


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon
Greg Lake is geboren en getogen in Bournemouth, Dorset, in Engeland. Al vroeg was hij gefascineerd door de grote namen in de rock zoals Little Richard, Elvis Presley en Cliff Richard. Hij speelde gitaar en basgitaar in een aantal bandjes in het Londense club-circuit, zoals The Shame, de Shy Limbs en The Gods (met onder anderen Mick Taylor, Ken Hensley en John Glascock.

Greg Lake was in 1968 een van de originele oprichters van de Britse band King Crimson, samen met zijn vriend Robert Fripp. Met King Crimson maakte hij wel een van de meest opmerkelijke albums van die tijd, "In the Court of the Crimson King". Het album was baanbrekend voor de progressieve rock of symfonische rock.

Lake maakte maar kort deel uit van King Crimson, hij maakte een tournee mee door de VS en toen daarna Ian McDonald en Mike Giles vertrokken, vond hij dat de band de band niet meer was, en dat hij er ook niet meer thuis hoorde. Hij hielp nog wel mee aan het maken van hun tweede album, In the Wake of Poseidon.

Bij een concert waar ook The Nice speelde, maakte hij kennis met Keith Emerson. Die wilde ook een andere weg op en samen zochten ze er een drummer bij, Carl Palmer, waarmee Emerson, Lake and Palmer geboren was. Met ELP heeft Lake in de jaren zeventig grote successen gevierd. Van het debuut op het Isle of Wight Festival in 1970 was duidelijk dat de band een grootheid zou worden. De combinatie van rock met Europese klassieke muziek maakte van hun muziek een klasse apart.

In de 7 à 8 jaar dat ELP actief was, heeft Lake een groot deel van de muziek aangedragen. Daarnaast produceerde hij alle albums van ELP. De eerste hit, "Lucky Man", stond op hun eerste elpee, en was geschreven door Lake toen hij nog maar 12 jaar oud was, andere hits van zijn hand waren onder meer: "Still, You Turn me On", "From The Beginning", "Karn Evil 9", "C'est La Vie" en de Kerst-single: "I Believe In Father Christmas."

Aan het eind van de jaren zeventig hield ELP op te bestaan, volgens Lake omdat de spirit er uit was. De groep maakte nog steeds muziek waar het publiek enthousiast van werd, maar voor het drietal werd het steeds vaker meer van hetzelfde, de ‘fun’ was er uit. De band hield op te bestaan, de leden concentreerden zich ieder op hun solocarrières.

Het resultaat van deze keuze was een tweetal solo-albums, "Greg Lake" in 1981 en "Manoeuvres" in 1983. Twee bijzondere albums met daarop de muzikale samenwerking van Lake met diverse grootheden in de muziek, zoals Bob Dylan, Clarence Clemons, Toto en zijn vriend Gary Moore het nummer "Famous last words" van dit album werd geshreven door Chris Bradford en Andy Scott (sweet).

In 1983 maakte hij korte tijd deel uit van Asia, de band van Carl Palmer.

In 1986 ging Lake weer samen met Keith Emerson aan het werk. Carl Palmer was nog bezig met Asia, en kon zich niet vrij maken; als vervanger van hem deed de drummer Cozy Powell mee. In deze formatie hebben ze één album opgenomen.

Het zou nog tot 1992 duren, voordat ELP weer in originele samenstelling bij elkaar kwam. Er werd weer een nieuw album opgenomen, Black Moon, en een live album het jaar erna, en in 1994 verscheen In The Hot Seat. ELP bleef tot eind 1998 bij elkaar en trad regelmatig op. Een ruzie maakte toen een definitief einde aan de groep.

In juli 1995 werd The King Biscuit Flower Hour Presents: Greg Lake In Concert uitgebracht. Het is de opname van een soloconcert van Greg Lake uit 1981. Twee jaar later verscheen er van Lake een overzichts-dubbelcd From The Beginning: The Greg Lake Retrospective, in 1999 gevolgd door From The Underground: The Official Greg Lake Bootleg, met allerlei verzamelde, nog niet eerder uitgebrachte opnames.

Gedurende de jaren 90 heeft Lake zich actief ingezet voor The National Center For Missing & Exploited Children, een organisatie die zich het lot van de ouders van vermiste kinderen aantrekt. "Daddy" is een nummer dat hij hiervoor geschreven heeft. Hoewel vrij toevallig er mee in contact gekomen, zet hij zich in die jaren actief in als ambassadeur voor de organisatie.

In 2002 trad Lake op als lid van Ringo Starrs All Starr band, samen met Roger Hodgson (Supertramp), Ian Hunter, Howard Jones en Sheila E. Ieder van de leden van de band gebruikte eigen materiaal, waardoor een bijzondere verzameling van nummers per concert te horen was. Lake was enthousiast over de samenwerking in de band, de professionaliteit van de musici en het plezier om samen te spelen.

Op een exclusief optreden ten bate van tieners met kanker in de Ronnie Scott club in Londen speelde Lake eind 2004 in een all-star band onder leiding van Roger Daltrey, samen met onder meer Gary Brooker (Procol Harum) en Gary Moore. Het optreden leidde tot een uitnodiging van Daltrey om mee te spelen op de opnames van The Who van hun laatste album, Who2.

In 2005 stelde Lake een nieuwe eigen band samen, die hem op zijn volgende solotour zouden gaan begeleiden. Het zijn David Arch op keyboards, die ook de orkestratie van de nummers bewerkt, Florian Opahle op gitaar, Trevor Barry op basgitaar en Brett Morgan op slagwerk. De Greg Lake band werkt eind 2005 een serie optredens af in Groot-Brittannië en een tournee door Europa in 2006. Greg Lake speelde in 2009 als speciale gast gitaar op het nummer "Nutrocker", van het album Night Castle, van het progressieve rock- en metal-orkest, het Trans-Siberian Orchestra.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Axel1105
20th Oct 2020

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon