Artist Name
Ákos

heart icon (1 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
members icon 1 Male

Origin
flag Budapest, Hungary

Genre
genre icon Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1968

Active
calendar icon 1987 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Ákos - Gyermekember
4 users heart off Ákos - Ilyenek voltunk
4 users heart off Ákos - Ilyenek voltunk
4 users heart off Ákos - Ilyenek voltunk
4 users heart off Ákos - Keresem az utam


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Kovács Ákos (Budapest, 1968. április 6. –) Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző, költő, Ákos néven énekes-előadóművész. A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója. Az egykori Bonanza Banzai együttes énekese, szövegírója, zeneszerzője, majd szólistaként is népszerű és termékeny előadó a kilencvenes évektől napjainkig. Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza albumait. Ákos az éneklés mellett akusztikus és elektromos gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron és dobon is játszik. Önálló koncertjei mellett sok hazai fesztivál kiemelt fellépője. Két idegen nyelven, angolul és olaszul beszél. Nős, felesége Őry Krisztina. Négy gyermek apja: Márton (1998), Anna (2002), Kata (2005) és Júlia (2010).

A Fazekas Gimnázium elvégzése után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult tovább, ahol 1992-ben végzett külgazdaság szakon. Az 1987-ben megalakult Bonanza Banzai kultuszzenekar alapítójaként, énekeseként országos hírnévre tett szert, a formációban zenésztársai Hauber Zsolt és Menczel Gábor voltak. Ő írta a dalszövegeket, de zeneszerzőként is dolgozott. Szólókarrierje kezdetben a zenekarral párhuzamosan futott, 1994-től, az együttes felbomlásától kezdve szólistaként lép fel, továbbra is ő jegyzi a dalszövegeket és a zene túlnyomó részét is. A Bonanzával kilenc, szólistaként tizennyolc magyar nyelvű és hat angol albumot készített. A magyar kiadványok többsége aranylemez lett, de több platina is van köztük. Magyarországon összes kiadványának együttes eladásai elérik az egymillió példányt. Számos országjáró turné főszereplőjeként több száz élő koncertet adott. Koncertezett Groningenben, Barcelonában, Moszkvában, Rómában, Párizsban, Amszterdamban, Erdélyben, Felvidéken és Brüsszelben is, Londonban több alkalommal is fellépett.

A dalszerzői-előadói munka mellett több mindennel foglalkozik: verseket ír, ezidáig öt kötete jelent meg; saját videóklipjeit rendezi; A Nagy Könyv című televíziós olvasás-népszerűsító akció keretében tévéfilmben szerepelt; színházban dolgozik, irodalmi felolvasóesteken lép fel. 1995-ben a Vígszínházban bemutatták Bertolt Brecht „Baal” című darabját, az előadáshoz Eszenyi Enikő rendező felkérésére írt zenét. (Egy évvel korábban a Bonanza Banzai Jóslat c. albumára ő írta egy Brecht-átdolgozás, az Evlyn Roe dalszövegét.) 1998-ban az „Oliver” előadásának főszereplője a Madách Színházban (Bill Sikes). 1999-ben a Tarzan című Disney-filmhez készítette el Phil Collins dalainak magyar fordítását, a dalokat maga énekelte fel a müncheni stúdióban. 2001-ben saját verseiből hangjátékot készített Kaszás Attilával, „A hét parancsszó” címmel. 2002-ben a budapesti Terror Háza Múzeum, 2006-ban a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum kiállításához komponált tárlatvezető zenét. 2003-ban a Nemzeti Színházban szerepelt a Revans című előadásban. 2008-ban hangoskönyvet rögzített Krúdy Gyula novelláiból: a „Kaland a régi királlyal” című kiadványhoz maga válogatta az írásokat, a hangfelvételt Szigethy Gábor irodalomtörténész rendezte. 2013-ban a közrádiók új hangzó arculatának létrehozására kérték fel, valamint remixeket készített a brit Hurts együttes Miracle című dalához. Az ő stúdiójában rögzítette Berecz András Kossuth-díjas mesemondó a Felítő című albumát. A Babits Mihály születésének 125. évfordulójára megjelent verslemezen olyan színészek mellett mond verset, mint Mécs Károly, Sztankay István és Eperjes Károly. A Bencés humor című hangoskönyv felvételén Blaskó Péter és Kubik Anna társaságában szerepel. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára Szász Attila filmrendező ünnepi kisfilmet rendezett, az alkotás zenéjét Ákos jegyzi, a felvételekhez Miklósa Erika operaénekesnőt kérte fel közreműködésre. 2016-ban 1956-os emlékművet avattak Bodajkon, amelyre Ákos 1956 című dalának sorait vésték.

2013 őszén első szólólemeze, a Karcolatok megjelenésének 20. évfordulója alkalmából országszerte 13 telt házas koncertet adott, a műsorban a lemez összes dalát az eredeti sorrendben, de új hangszerelésben adta elő. Az első szólólemezről, valamint a turnéról Lévai Balázs rendezett dokumentumfilmet.

2015-ben megjelent 18. szólólemeze Még egyszer címmel. A címadó dalhoz egy 360 fokos videotechnikával rögzített klip készült.

A 2016-os turnészezon 12 előadását csaknem 120 ezren látták. Koncertet adott többek között Londonban, Kolozsváron, Velencén, Békéscsabán, a VOLT Fesztiválon, Kisvárdán, Szombathelyen, Diósgyőrött, a győri Audi Arénában. 2016. december 16-17-én a Papp László Budapest Arénában – 2014 és 2015 után – sorozatban harmadszor adott dupla telt házas koncertet. 2017-ben önálló koncerttel nem áll színpadra.

2015. december 14-én az Echo TV-nek adott interjújából elhangzott mondatai miatt három nappal később egyik szponzora, a Magyar Telekom szerződést bontott Ákossal, mivel cégük nem tartotta összeegyeztethetőnek az interjúban elhangzottak szellemiségét a Telekom Csoport hitvallásával és értékrendjével. December 17-én Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány felbontja szerződéseit a Magyar Telekommal, majd pontosított, hogy ez csak a mobilnetes szerződésekre terjed ki. Január során számos sajtótermék helyreigazított a témában, vállalva, hogy valótlanságot állítottak és híreszteltek az ügyben.

Február végén közös megegyezéssel zárult a Magyar Telekom és Ákos együttműködése. A partnerek a vitás kérdéseket megnyugtatóan rendezték, az ügyet véglegesen lezártnak tekintik, megköszönve egymásnak a sok éves, eredményes közös munkát. Ákos mindeközben jelentős összeggel, 50 millió forinttal támogatta a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő tevékenységét.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by BP2003Gaming
25th Jan 2024

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon