Artist Name
Carla Bruni
web link web link web link web link web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 90%

Members
members icon 1 Female

Origin
flag Turin, Italy

Genre
genre icon Pop

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1967

Active
calendar icon 1997 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
3 users heart off Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit
3 users heart off Carla Bruni - Le Plus Beau du quartier
3 users heart off Carla Bruni - Tout le monde
3 users heart off Carla Bruni - Le Toi du moi
3 users heart off Carla Bruni - Chanson triste


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon flag icon
Carla Gilberta Bruni Tedeschi, ismert nevén Carla Bruni (Torino, 1967. december 23. –) olasz származású, francia állampolgárságot nyert manöken, énekes-dalszerző, a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy felesége. Házasságkötése után hivatalosan a Carla Bruni-Sarkozy, illetve a Carla Sarkozy nevet használja, azonban művészi tevékenységéhez továbbra is megtartotta a Carla Bruni nevet. Az öt évesen Franciaországban letelepedett Carla 1987 és 1997 között modellkedett, majd zenével kezdett foglalkozni. Ő írta 2000-ben Julien Clerc Si j'étais elle című albuma szövegének többségét, majd 2002-ben megjelentette első saját lemezét Quelqu’un m’a dit (Valaki mondta nekem) címmel. 2003-ban a Victoire de la musique francia zenei versenyen az év előadónője lett. 2007-ben jött ki No Promises, 2008-ban pedig Comme si de rien n'était című albuma.
Apja Alberto Bruni Tedeschi gazdag iparmágnás, műgyűjtő és operaszerző, anyja Marysa Borini színésznő és zongoraművész. Nővére, Valeria Bruni Tedeschi színésznő, forgatókönyvíró-rendező, bátyja, Virginio Bruni Tedeschi 2006. július 4-én elhunyt. Családja 1973-ban települt át Franciaországba, mivel féltek a Vörös Brigádok olasz terrorszervezet emberrablásaitól. Kiskora óta a zene vette körül, s örökölte családja művészetszeretetét. Előbb zongorázni, majd gitározni tanult. Imádta az irodalmat és a szépírást, dalokat szerzett, melyeknek szövegét is ő írta. Tanulmányait svájci és francia magánintézetekben folytatta, majd építészetet tanult Párizsban.
19 éves korában abbahagyta tanulmányait és modellkedni kezdett a párizsi City Models ügynökségnél, ahol nagyon gyorsan, már 1988-ban topmodell lett, hogy aztán a 90-es évek modellújságjainban és olyan nagy divatcégek kifutóin legyen folyamatosan jelen, mint Christian Dior, Paco Rabanne, Sonia Rykiel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent, Chanel, Versace stb. 1990-től az évi 7,5 millió dolláros keresetével a 20 legjobban fizetett topmodell között tartották számon. Filmben először 1994-ben volt látható, Robert Altman Prêt-à-Porter – Divatdiktátorok című filmszatírájában, majd Robert Leacock dokumentumfilmjében, a Catwalk-ban. Ezt követően 1997-ben Alain Berberian Paparazzi című vígjátékában vállalt szerepet. Azóta is többször tűnt fel filmvásznon vagy a tévé lépernyőjén. Ugyanebben az évben, 29 évesen, véget vetett manökenkarrierjének, hogy életét a zenének szentelhesse.
1999-ben, egy vacsorán találkozott Julien Clerk énekessel, akinek bevallotta, hogy dalszövegeket ír. Néhány héttel később elküldte neki Si j’étais elle (Ha ő lennék) című versét. Julien Clerk zenét komponált rá, majd Si j’étais elle címmel elkészítette új albumát, amelynek további öt dalszövegét is Carla Bruni írta. 2000-ben az albumot 250 000 példányban adták el. Louis Bertignac zeneszerző segítségével 2002-ben összeállított egy albumot Quelqu'un m'a dit (Valaki mondta nekem) címmel, amelynek zenéjét és dalszövegét is ő írta. A dalokat egyedül, egy szál gitárkísérettel adta elő. A kritika jól fogadta, a lemezt mintegy 2 millió példányban adták el. 2003-ban elnyerte a francia dalszövegírók, zeneszerzők és kiadók szövetségének fiatal dalszerzőket vagy zeneszerzőket bátorító Raoul-Breton-díját. 2006-ban Those Little Things címmel, angolul énekelte fel a Monsieur Gainsbourg Revisited album részére Serge Gainsbourg Ces petits riens című dalát. Ugyanebben az évben elvállalta, hogy a torinói téli olimpia megnyitóünnepségén az olasz zászlót vigye. 2007 elején újabb albummal jelentkezett, No Promises címmel, amelyben olyan angol nyelvű költők verseire írt zenét, mint William Butler Yeats, Wystan Hugh Auden, Emily Dickinson, Christina Rossetti, Walter de la Mare vagy Dorothy Parker.[11] Ez a második album 1 200 000 példányban kelt el. Az album Ballade at Thirty-Five című dala felcsendült az L televíziós sorozat 5. évadjának befejező részében. 2008. július 11-én került az üzletekbe harmadik nagylemeze, Comme si de rien n'était (Mintha mi sem történt volna) címmel. Tekintettel arra, hogy ekkor már a köztársasági elnök hitvese volt, páratlan sajtókampány kísérte a lemez megjelenését. A bevételt a nehéz helyzetben lévők megsegítésén fáradozó Fondation de France kapja. Szerzőként és előadóként is részt vett jótékonysági akciókban. 2003-ban Même si je suis top című dalával iratkozott fel az AIDS-es gyermekeket és családjaikat támogató szervezet (Sol En Si – Solidarité Enfants Sida) Sol en cirque című kompilációs albumára, 2007-ben pedig több előadóval együtt szerepelt a Coluche által alapított Les Restos du Cœur (A Szív Éttermei) hálózat javára kiadott La caravane des Enfoirés című dupla nagylemezen.
Nagyszámú – bizonyított vagy feltételezett – kapcsolata miatt Carla Brunit „pillangó” vagy „férfifaló” címmel illették. A bulvársajtó címlapján számos férfi oldalán tűnt fel, köztük Mick Jagger, Eric Clapton és Donald Trump. Interjúiban Carla Bruni megvédte és igazolta ezt az életvitelét. Amikor Jean-Paul Enthoven francia irodalmi kiadóval élt együtt, kapcsolatot létesített annak nős fiával, a filozófiatanár Raphaël Enthovennel. Tőle született 2001-ben fia, Aurélien. Bruni az egyik főszereplője Enthoven elvált felesége, Bernard-Henri Lévy író lánya, első bestsellerének (Rien de grave), amelyben részletesen taglalja válása történetét, és életének újraépítését, miután volt férje Carla Bruni miatt otthagyta. 2007. december 17-i számában a L'Express francia hetilap fényképet közölt róla, melyen a nemrég elvált francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy társaságában volt látható az EuroDisneyland-ben; az esemény nagy port kavart mind a francia, mind a világsajtóban. 2007 karácsonyát a pár Egyiptomban töltötte együtt, majd a következő hétvégét a jordániai Petrában. 2008. február 2-án kötöttek házasságot a nyilvánosság teljes kizárásával az Élysées-palotában. Ekkortájt mutatkozott a művésznő először az állítólagos biológiai apa, Maurizio Remmert társaságában. Remmert a francia köztársasági elnök kíséretéhez tartozott, amikor az 2008 februárjában hivatalos látogatást tett Romániában. Carla Bruni mindvégig megőrizte olasz állampolgárságát. Házasságkötése miatt azonban hivatalosan kérte a francia állampolgársági eljárás megindítását. Az állampolgárságot 2008. július 9. előtt megkapta.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
transparent

Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Axel1105
21st Feb 2021

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon