Artist Name
Marina Perazić
web link web link web link web link
heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Album Releases refreshview
album thumb
Marina (1987)


Members
1

Origin
flag ---

Genre
---

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1958

Active
calendar icon 1958 to Present...

Cutout
transparent

Alternate Name
Marina Perazic

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Marina Perazić - Kolačići
4 users heart off Marina Perazić - U ritmu me okreni


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon

Marina Perazić je rođena 29. maja 1958. Zavrsila je gradjevinski fakultet. Na drugoj godini je upoznala godinu dana starijeg Davora Tolju, klavijaturistu koji je već svirao u lokalnim riječkim sastavima. Marina i Davor su osnovali Denis & Denis. Nakon odlaska u vojsku Davor je zamolio svog prijatelja Edija Kraljića, eks Beta Kentauri, da ga zameni na nastupima. Nakon Marininog odlaska, Davor i Edi su snimili poslednji album dueta Denis & Denis "Budi tu".

Prvi singl Denis & Denis izašao je 1984. godine -- "Program tvog kompjutera" -- pesma koja se kasnije našla na albumu "Čuvaj se!". Do kraja godine grupa je sa svojim elektro-popom i izuzetno senzualnim nastupima Perazićeve dobila je veliki broj nagrada i izbila u vrh top lista. Kad je Davor Tolja, kompozitor svih pesama ovog dueta, otišao na odsluženje vojnog roka u JNA, "Jugoton" je izdao mini-album sa hitovima "Ja sam lažljiva", "Soba 23" i "Voli me još ovu noć". Posle povratka iz vojske 1986, Tolja, sa kojim se Perazićeva jedno vreme i zabavljala, napustio je duet, a Perazićeva nastavlja solo karijeru (album "Marina" iz 1987. sa hitom "Kolačići" Kikija Lesendrića). Nedugo zatim, odlučila je da okuša sreću u Njujorku, gde je otišla na poziv bubnjara Ivana Fecea Firčija, Novosađanina sa kojim se do tada zabavljala.

U Njujorku, Marina Perazić je prvo radila razne poslove kako bi preživela: kao bebi siterka, zatim u poslastičarnici, onda kao kasirka, pa kao pomoćnik menadžera lokala. Ubrzo je postala majka -- dobila je dve kćerke, Miju i Lunu, a nedugo zatim došlo je i do veoma teškog razlaza sa Firčijem.

Nakon osam godina u Njujorku, Marina se vratila u već ratom zahvaćenu i podeljenu domovinu. "Povratnički" album snimila je u Beogradu, a u pesmi "Južni ritam" peva "Moj Beograd sad je tužan i siv"... Kada su joj zamerili da peva o sivom Beogradu, Marina je na to odgovorila, da treba staviti akcenat na moj. Otpor nacionalizmu i napore da nastavi da živi svoj život Marini Perazić nikada nije oprošten u Hrvatskoj, a u izvesnoj meri ni u Srbiji.

Marina Perazić ostala je verovatno najupamćenija po provokativnim interpretacijama nekih pesma, poput spota za "Sobu 23" u kojem se na satenskim čaršavima proteže i mazi sa Edijem Kraljićem. Na Mesamu 1985. sa Kraljićem osvaja drugo mesto (iza Olivera Mandića) sa pesmom Oaza snova, jednim od najvećih hitova te godine. Učestvovala je na još tri Mesama i na izboru za jugoslovenskog predstavnika za Pesmu Evrovizije 1986. Na Beoviziji 2003. osvojila je šesto mesto i nagradu za najbolji scenski nastup za pesmu "Seks bez dodira", a u avgustu 2004. objavila je i istoimeni singl.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by raychica
14th Mar 2018

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconamazon icon