Artist Name
Temple of the Dog

(1 users)
Data Complete
100%

Members
6 Male

Origin
Seattle, USA

Genre
Grunge

Style
Rock/Pop

Mood
---

Born

1990

Active
1990 to 1992

Cutout

Most Loved Tracks
5 x Temple of the Dog - Hunger Strike
4 x Temple of the Dog - Say Hello 2 Heaven
4 x Temple of the Dog - Call Me a Dog
4 x Temple of the Dog - Times of Trouble
4 x Temple of the Dog - Wooden Jesus


Music Video LinksArtist Biography
Available in:
Temple of the Dog är det enda albumet som listats som grungegrupp med samma namn. Det innehöll medlemmar från Soundgarden och Pearl Jam. Albumet släpptes 16 april 1991 genom A&M Records.

Temple of the Dog startades av Chris Cornell. Efter hans forne rumskamrats död, Mother Love Bone-sångaren Andrew Wood, skrev Cornell två sånger till hans minne: "Say Hello 2 Heaven" och "Reach Down". Cornell bekantade sig med Woods tidigare bandmedlemmar, Stone Gossard och Jeff Ament, med intentionen att släppa de två sångerna som en singel.

Med kompletterande medlemmar från Soundgarden, trummisen Matt Cameron (som senare förenades med Pearl Jam efter uppbrottet med Soundgarden i april 1997) och Pearl Jams huvudgitarrist Mike McCready, kunde bandet börja repetera. Repetitionerna ledde snart till flera nya sånger och singeln blev snart ett helt album. Eddie Vedder, som hade flugit till Seattle för en audition för att bli Pearl Jams sångare, backade upp som bakgrundskör istället. "Hunger Strike" blev en duett mellan Cornell och Vedder. Cornell hade problem på det praktiska planet med rösten, när Vedder klev in. Cornell sa senare att "han sjöng halva sången utan att veta att jag ville ha den delen där och han sjöng exakt så som jag hade tänkt att sjunga den själv, rent instinktivt". Vedders roll på albumet, och framträdandet i videon till "Hunger Strike" förvirrade och irriterade flera personer. Pearl Jams fans, som inte var medvetna om bakgrunden till projektet, såg Vedders roll som liten i det hela, medan fans till Soundgarden och Mother Love Bone antog att Vedders framträdande på albumet var relaterat till skivbolagsförsäljning. Bortsett från en konsert bandet gjorde i Seattle, på Off Ramp Café, den 13 november, 1990, medan de repeterade och skrev materialet till albumet, hade bandet två möjligheter att framföra materialet live. I oktober 1991, framträdde både Soundgarden och Pearl Jam på Foundations Forum showcase, och 1992 spelade bandet på den sista showen av det årets Lollapalooza-festival.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by devastator
29th Nov 2021

Socials


Streaming


External Links