Artist Name
ABBA

(8 users)


Artist Image


Functions


Data Complete
100%

Album Releases view

Voyage (2021)

The Visitors (1981)

Super Trouper (1980)

Voulez-Vous (1979)

The Album (1977)

Arrival (1976)

ABBA (1975)

Waterloo (1974)

Ring Ring (1973)


Members
4 Mixed

Origin
Stockholm, Sweden

Genre
Pop

Style
Rock/Pop

Mood
Cheerful

Born

1970

Active
1970 to Present...

Cutout


Current Record Label
Most Loved Tracks
8 users ABBA - Dancing Queen
5 users ABBA - Take a Chance on Me
5 users ABBA - Mamma Mia
4 users ABBA - Waterloo
4 users ABBA - Dancing Queen


Music Video Links

Dancing Queen

Take a Chance on Me

Don't Shut Me Down

Dancing Queen

Money, Money, Money

Gimme! Gimme! Gimme! (A M

The Winner Takes It All

I Still Have Faith in You

Mamma MiaArtist Biography
Available in:
Az ABBA svéd popegyüttes volt.

1972-ben alapította Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: "S.O.S"., "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You", "Voulez-Vous", "The Winner Takes It All". Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" fordítottan írva összetéveszthetetlenné tette a nevet, könnyen megjegyezhetőnek, s bárki számára könnyen kimondhatónak tűnt, rögtön le is védették.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 350 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, de ez a szünet elhúzódott, végül az ABBA végét jelentette.

A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A sláger gyártásban pedig Stig Anderson manager keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre inkább jellegzetes hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel - Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán - jól kiegészítik egymást.

Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első videoklipeket is, melyek mai szemmel kezdetlegesek, de valóban hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépő ruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául.

Noha a kritikusok zenéjüket sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by eonder87
09th Oct 2022

Socials


Streaming


External Links